2010. december 9., csütörtök

a bánya neve: wanda:)

iguazu

ma még nem mentem el a vízeséshez (majd holnap:)), mert minden szerdán és szombaton megy céljárat a san ignacio mini jezsuita misszióhoz. Tekintve, hogy szerda van és persze érdekelt a dolog, mára ezt választottam. Az út majd 300 km, így eltart egy darabig míg odaér az ember (nameg vissza), de megéri. Aki látta a misszió című filmet, amelyben robert de niro és jeremy irons játszanak, az már tudja is, hogy miről van szó. Mintegy 30 missziót hoztak létre a jezsuiták a guaranik által lakott őserdőben, a perui alkirályság és portugál brazilia határvidékén. Ezek közül az egyik legjelentősebb paraguayban van, ide csak egy kisebb vagyonért vittek volna el, ezért maradt a másik legjelentősebb:): san ignacio mini, ez az argentin oldalon a legjobb állapotban megmaradt (persze rásegítettek egy kis restaurálással is) misszió (barzil területen is van néhány).

a katedrális bejátrata, legalábbis ami megmaradt belőle

Az odaúton megálltunk wandában, itt egy ametisztbánya van:). A felszínhez közel találhatóak az ametiszt-buborékok, ezeket nagy vehemenciával kutatják, bányásszák és még nagyobb vehemenciával próbálják rásózni a látógatókra.

lépten-nyomon így néz ki a bazalt felszín

délután addig sétáltam a folyóparton, míg rá nem akadtam a helyi hármashatár-hegyre:). Brazilia, argentina és paraguay találkoznak egy pontban. Mindegyik egy nagy nemzeti színekre festett beton oszlopot állított a saját oldalán. 

ahol állok az argentina, átellenben brazilia, jobbra paraguay
ennél a hármas talákozópontnál is található egy falkland-szigeteki (itt malvinas-szigeteknek hívják őket) emlékmű. Nagyon sok ilyennel találkoztam már (nemzeti trauma). Ami viszont szembetünő, az az, hogy minden térképen argentin területként szerepeltetik a szigeteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése