2010. december 17., péntek

maja korallzátony

cancun este 10

szóval ma két merülés volt, majd egy kis délutáni szunyókálás. Ma nincsenek fotók, mert a víz alatt én nem (ezt meghagyom olinak és zajcsinak), bár amiket ma láttam, azokat még én is lefotóztam volna. Azzal indúlt az egész, hogy csak minden csütörtökön van fix búvármerülés annál a bázisnál, ahol én merültem (tekintve, hogy szerdán érkeztem, ez pont jó), mert a többi napon olyanokat visznek víz alá, akiknek nincs búvár minősítésük. Viszint erre a napra csak én voltam, aki jelentkezett, szóval egyedűl mentem egy kisérővel. Ez jó, nagyon jó:). Ami viszont nem jó, hogy csak rövid ruhájuk volt, amiben a végén (27 fokos a víz) kicsit fáztam és a jacket a bordástömlőnél adta a levegőt, így nem sokat emelt (de én ügyesen úszok, így ez nem okozott gondot:)). Az első merülésnél egy mexikói hadihajó roncsának a tatját úsztuk körbe, ez jó 30 méteren van. Senki nem zavart, csak mi ketten voltunk. Már a merülés elején megjelent két sas rája, majd jött még további öt (a manta ennek a fajnak az egyik alfaja). Kb. 2 méteres fesztávú szép példányok voltak. A másodiknál egy zátonynál úszkáltunk, ahol halak tömkelege volt, köztük olyanok is, amelyekhez még csak hasonlót se láttam a vörösön. Ismeretlen növények, gazdag "mezők". A lélegzetem is elállt:), persze csak pár pillanatra. És nagyon sok barrakuda figyelte a zsákmányt. Mindkét merülés szuper jó volt. Mikor kijöttünk a vízből, ajánlották, hogy menjek szombaton bikacápákat nézni, mert van egy csoport, amelyik megy, csatlakozhatok. Namost én bikacápát akkor akarok látni, amikor a hátam közepét (ez az egyik legagresszívabb, emberre nagyon veszélyes cépafajta, igaz búvárra ritkán támad, de minden más cápafjanál gyakrabban támad fördőzőkre), ezek meg egy ilyen merülésért még 150 dollárt (!) is kérnek.

a merülések után a havannai  kirándulás lehetőségét jártam körbe. Ezzel - kivételesen (idáig, így visszatekintve, minden simán ment, talán a galapagos-szigeteket leszámítva, ahova egyszerűen nem lehetett repjegyet keríteni) - nem volt szerencsém (így idesanyám után idesapám is megnyugodhat végre, most nem megyek havannába, viszont helyette lehet, hogy benézek hondurasba, de csak azért, mert az is "h" betűs:)). Kiderűlt ugyanis, hogy mexikóból csak két társaság repül kubába, a kubai és a mexikói nemzeti társaságok (milyen meglepő:)). A mexikóival pénzügyi bajok vannak, ezért nem repültet, így minden utast a kubai vett át, viszont ez azt jelenti, hogy január közepéig nincs szabad hely a repülőkön (egyébként az elgondolásom működik, nem kell magyarországon vízumot intézni, mert itt helyben adnak túrista kártyát a belépéshez). Ja, és meglepetésként ért, hogy a világ országai közül 11 tart fent konzulátust cancunban, köztük kis hazánk is (mostantól nem káromkodok hangosan magyarul:))!

azt, hogy megint az északi féltekén vagyok és tél van:), abból lehet leszűrni, hogy este 6-kor sötétedik (bő két órával korábban, mint délen) és az esték (tegnap és ma) kicsit hűvösek, a poló fölé ilyenkor már elkél egy felső is.

itt cancunban alapvetően két dolog van: szálloda, meg túrista, mindkettőből több, mint amennyit hosszú távon le lehet visleni, szóval nekem ennyi pont elég is volt, holnap tovább állok, azt még majd megálmodom, hogy merre:).

6 megjegyzés:

  1. Lacikám! A blogod olvasóinak
    reagálásai lassan elmaradtak.
    Úgy látszik mindenki elfáradt
    abban a nagy rohanásban, amit
    produkálsz. Azt írod, hogy Cancúnt
    gyorsan meguntad és tovább állsz.
    egy kultúrturista, amilyen Te is
    vagy, nehezen viseli a "csak " homokot és napsütést. Írod, hogy
    átrándulsz Hondurasba és jan.
    6-ra repjegyed van Londonba.
    Beszéltem Édesanyáddal és közösen
    állapítottuk meg, hogy kár lenne
    a nyárból a télbe idejekorán
    visszajönni.Az angol nyelvi
    környezet egy lépésre van Tőled,
    ui. a közép-amerikai földhíd
    országai közül a Yucatánhoz
    kapcsolódó Belize hivatalos
    nyelve az angol, ellentétben az
    összes többi ország spanyol
    nyelvével.Közel vannak GB
    karibi külbirtokai is, mindegyik angol nyelvű. Legközelebb a
    Kajmán szigetek vannak,de
    könnyen elérhető a többi angol
    nyelvű sziget is: Turks és Caicos,
    Brit Virgin szigetek,Montserrat,
    Anguilla,Bermuda, a Bahama szigetek. Úgy gondolom meg
    kellene próbálnod átíratni a jegyedet, hogy a Karib térségben
    maradjál. Angliát talán érdemesebb
    meglátogatni nyáron.
    Minden napunk azzal kezdődik,
    hogy keressük a bejegyzéseidet
    és nagy élvezettel olvassuk.
    Puszil: Apa.

    VálaszTörlés
  2. Lacikám! Tegnap a "rövid" földrajzóra keretében kifelejtettem
    a felsorolásból Jamaicát, ahol a
    hivatalos angol nyelv mellett
    csak egy más elfogadott nyelv van,
    az un. jamaicai dialektusu angol. Úgy gondolom Kingstonban jó
    angolt beszélhetnek,s mivel a
    szigetnek 3 mill. lakosa van
    és közel a tartózkodási helyedhez,
    jó célország lehetne, erre a
    néhány hétre.
    Reméljük továbbra is minden
    rendben, jól érzed magad, várjuk
    jelentkezésedet! Csók:Apa

    VálaszTörlés
  3. Szeva Lacus! Nagy örömmel olvastam hogy sikerült merülnöd, és hogy nagy élmény volt a merülés. :) Természetesen a többi beszámoló is tetszett. Hogy te is olvashass 1-2 sor beszámolót. 5 nap alatt 18 merülés, 4-5 roncs, köztük Thistlegorm, Giannis D, Carnatic, Kimon M és még volt egy de annak a nevére most nem emlékszem. Olinak a merülésnaplójából majd kiolvassuk. :) Az enyém itthon maradt :), tehát annyi bejegyzés lett benne, mint amennyi szokot lenni. Első két nap megfagyás, de utána gyönyörű feszített víztükör. Szuper merülések, jófej emberek a hajón, jó kaja, merülések között minden nap stresszelés a társalgó részben heverészve :). A többit mejd személyesen, tovább nem fárasztok senkit sem, mert ez a te blogod, de gondoltam ezt a pár sort leírom neked. További jó utat, és ha tudsz akkor merülj, ki tudja mikor jutunk el a világnak abba szegletébe.
    Zaja

    VálaszTörlés
  4. Halihó, tényleg jó helyeken jársz. Húsvét-szigeteken én is merülnék egy párat, na meg persze a Yucatanon is. Látom Zaja pár perccel beelőzött:)

    Szóval, ahogy ő is írta, visszatértünk az 1 hetes Vörös tengeri búvártúránkról. Az Apeksedet magamévá tettem -
    ( Maresem helyett) - mégis csak egy Apeks, így legalább úgy tűntem mint aki tud merűlni:). Illetve a búvártáskádat is lenyúltam (szegény az eklézsia) , ugyanis az enyém cipzárja elromlott.

    1 hét alatt- Zajához hasonlóan- 18-szor mártóztam meg a habokban. Volt pár roncs (2 legjobb amit láttunk sztm)
    Thislegorm: Tankok, mozdonyok, teherautók, bombák, lőszerek pihennek 30 m mélyen már vagy lassan 70 éve ezen a roncson. Volt velünk néhány szlovák is, akik víz alatti alatti viselkedéséből következtetve nem voltunk biztosak abban, hogy a bombákhoz nem nyúlnak hozzá. Az mondjuk szép baleset lett volna.

    Giannis D: 45 fokban megdőlve fekszik a fenéken, érdekes élmény merülni benne.

    Szóval jó ez a hajós szafari, csak felülsz a búvárhajóra, odavisznek a helyhez ahol merülsz, beugrasz, merülsz, kijössz, megy a hajó tovább , közben a hajón habzsi-dőzsi:) és persze a pihenő szobában (társalógban) 2 merülés között az örökös stresszelés:-)

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok! A két utolsó hozzászólót
    már majdnem elkezdtem sajnálni az
    örökös stresszelés miatt.Mielőtt teljesen kétségbe estem volna,
    felrémlett bennem, valószínűleg
    a stressz egy új jelentésével
    állunk szemben. Egy két ötletem
    lenne, mit palástoltok e kifejezéssel. Persze, ha lenne egy
    kis időtök és felhomályosítanátok,
    nem gondolnék rosszra. Ha nem
    publikus, majd személyesen.
    Laci, azért jelentkezhetnél gyakrabban. A kommentek gyérülése
    csak olvasóid lustaságát és nem
    érdektelenségét jelzik. Két kisebbik testvéred mentségére
    jelzem, Ancsa kacsóját múlt héten
    műtötték Miskolcon, / semmi komoly/ így Ő most kivonódott a
    forgalomból egy időre. Gabi pedig
    utolsó két koreai hetét gyűri,
    gondolom rádobott még egy két
    lapáttal a tempóra.Valószínűleg
    nem a számítógéppel szórakoztatja
    magát.
    Jó lenne már mindannyiótokat
    együtt látni épségben.
    Addig is puszi: Ani

    VálaszTörlés
  6. köszönöm az angol nyelvi tippeket, meglássuk, hogy mit hoz a jövő (mondjuk, azt nehéz lesz elmagyarázni, hogy mit kerestem a kajmán-szigeteken, amikor jegybanklenökké választanak:))

    örőlök a sikeres merüléseknek, sokat gondoltam rátok, a legközelebbi túrára remélem már háramsban megyünk:)

    VálaszTörlés