2010. november 5., péntek

san diego

itt éjfél, otthon jó reggelt mindenkinek:)

a mai napot kétfelé osztottam. A délelőttöt és a kora délutánt a Balboa parkban töltöttem (a térképen természetesen nincsen Máraira utalás), a nap hátralevő részét meg a kikötőben.

A park hasonlit a Városligetre. Ezt is egy nagy nemzetközi kiállitás alkalmára hozták össze (szép spanyol reneszáns stilusben épitett kiállitó épületek, ma mindegyik múzeum) és van állatkertje is (ez egyébként a világ egyik leggazdagabb állat és növény portfoliójával rendelkezik). A hasonlósgoknak itt vége is, mert a Balbo kert egyrészt sokkal nagyobb, másrészt nagyon ügyelnek arra, hogy rendbe tartsák. A reptér - hogyhogynem - a város kellős közepén van, ezért percenként szállnak el a repcsik az ember feje fölött, itt a parkban is. A parkban, de az egész usa-ban nagyon tetszik, hogy mindenütt vannak ivókutak (ez főként ma jött jól, mert nagyonnagyon meleg volt,  amit viszont nehezen szokok meg - ha már itt járok -, az az, hogy az árakat netto összegbe irják ki (Kanadában is), ráadásul államonként változik, hogy mekkora az adó. Tehát Balboa park (valahonnan ismerős volt ez a név, aztán reggel - ahogy bandukoltam arra felé -  beugrott, hogy igy hivták azt a spanyol ürgét aki elöször látta meg a csendes óceánt  - azért lett csendes, mert amikor megpillantotta, épen nyugodt volt a viz. A névadással egyébként sem vacakoltak sokat spanyolék, san diego is azért lett san diego, mert a szent neve napján jöttek ide.) A park iszonyatos kiterjedésű - az usa legnagyobb városi parkja -, de ez nemakadélyozza meg az embert abban, hogy megszerese, sőt. 

valahogy igy

(persze csalok a képpel, mert ez az egyik legszebb rész, de a többi is szép látvány)

A parkból lehet az állatkertbe jutni. Itt csuda érdekes és ritka állatok vannak, olyanok is, amelyekről idáig nem is tudtam. Láttam koalákat, ott gubbasztottak a fákon, mint túlméretezett gyümölcsök. Éés (remélem lejátsza):



Ketten voltak, a másik még aludt:) 1O.3O körül. 

A meleg arra sarkalt, hogy fedet helyet keressek (ez sem akadélyozott meg, hogy rákvörös legyek), igy kötöttem ki a kikötőben, ahol a múzeumhajókat jártam sorra (itt is van egy anyahajó, két tengeralattjáró, a világ legrégebbi - ma is hajózásra használt vasvázas vitorlása, és a Kapitány és katona cimű örökbecsű film hajója). A kikötőben egyébként sok minden más is van, pl.:

ismerős:)?

OK Pheidiasz forog a sirjában, de azért vicces.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése