2010. november 22., hétfő

még mindig la paz (remélem már nem sokáig:)) fél tizenegy


la paz a világ legmagasabban fekvő fővárosa (de ezt már mindenki tudja remélem:)). A város egy völgyben helyezkedik el (ráadásul ez a völgy lejt is, ezért nincs sik utcája a városnak, vagy felfelé, vagy lefelé mész), és még igy is magasan van. A környező hegyek egynémelyikén hósapka is látszik. Éppen ezért sporólósan állnak hozzá az élthez. Páldául ha ismerősök találkoznak csak egy puszit váltanak:). Vagy ami a legjobban tetszik, az indián asszonyok, úgy árulják a portékáikat, hogy néha alszanak közben (nem is megy az üzlet). Én is energiatakarékos üzemmódba helyeztem magam. Aki ismeri a városnézős tempómat:), az most egy lassitott felvételt láthana, ha itt lenne. Szépen komótosan baktatok az utcákon. Az orvosi ajánlás az volt (az útra készűlvén kiokositottak, hogy mi a teendő ilyen magasságban), hogy sok folyadék és csoki:). Ez utóbbit lelkesen teljesitem:). Már  csak azért is, mert szinte minden sarkon árulnak 1 bolivianosért (kb 28 forint) egy szelet csokit. Nem győzöm elövenni a pénztárcámat:). A belváros egyébként egy laza félnapos sétával teljesithető. A város alapitásának az évében rakták le a ferencesek templomának alapját (ez ma katedrális). Ennek a tetjére is ki lehet mászni.

A ferences katedrális a város főutcáján, a prado-n található. Innen nem messze feljebb a völgy egyik oldalán található a nagy boliviai nemzeti hős Murillo nevét viselő tér. Itt is van egy katedrális, és rögtön mellette a boliviai elnök rezidenciája és a törvényhozás épülete álldogál.

Az utcákon mindenfélét árulanak, és mindenből pénzt próbálnak kihozni. A legfélemetesebbek a cipőpucolók (a képen a a kerités elött somfordál egy). 




Ezek csuklyát vislenek. Van olyan hely, ahol a cipőpucolók céhének több mint 2O tagja gugol egy sorban, kuncsaftra várva. Ilyenkor semmi más csak 2O szempár követi minden lépésedet és közben mindegyik kiabál, hogy 1 bolivianosért rendbehozza a cipődet. 

Az időmből futotta egy kis spanyol nyelvleckére is. Beültem megnézni a harry potter 7/1-et (kétszer olvastam már, szóval a történet megértése nem volt nehéz, de voltak egyes mondatok is, amiket megértettem:)). Nagyon vicces az itteni mozi. Elöször is a jegypénztáros néni mögött van egy tábla, amely a terem ülésrendjét mutatja. Minden szék helyét egy kis lyuk jelzi (jár persze hozzájuk egy szám- és betűkód is). Ezekben a lyukakban van a jegy:). Megmondod, hogy melyik (persze amelyik még szabad) ülőhely kell, és a néni kiveszi a táblából a kért jegyet. A mozi nem 3D, de reklámoz 3D-s filmeket is. Ezeket szépen levetitik, szemüvege persze senkinek sincs, de igy is hatalmas a siker:). A film felénél szünet:), ja és itt túl sok az alkalmazott, mert 4 embernek csak az a feladata, hogy a helyedet megmutassa (minekis?). 

Holnap reggel a boliviai bürokráciát  tesztelem:).

3 megjegyzés:

  1. Micsoda helyeken jársz! Remélem lesz fényképes élménybeszámoló ha hazajössz (már ha hazajössz:) HP movie milyen volt?

    VálaszTörlés
  2. Laci, csak a többiek kedvéért, (és az enyémért)ha legközelebb írsz, légyszi' a betű nagyságot vedd feljebb, mert bár nekem jó a szemem de erölködnöm kellett olvasás közben.
    Ja, ha ez a város neked fél napos volt, akkor gondolom pár km-rel lejjebb ugyan ezt negyed óra alatt végigvitted volna :)

    VálaszTörlés
  3. eszter - értem a társadalmi igényt:), ha hazamegyek (ennek napról-napra egyre kisebb az esélye:)), akkor lesz. a hp természetesen könyvben sokkal jobb, de a hangulata miatt érdemes volt megnézni.

    béci, nagyitottam, remélem igy jó. ha nem reklamáljatok. való igaz, la paz sik terepen, normál magasságban max. egy óra:)

    VálaszTörlés